De stuwdam van Rapel.

Bericht 2

‘s Avonds na mijn aankomst in Santiago ging ik nog even op de Plaza de Armas (het centrale plein van de stad) kijken. Ik een hoek van dat plein werd er serieus geschaakt. Ik heb dat vroeger veel en zelfs  fanatiek gedaan (een beetje). Het was bijna een verslaving, maar het reizen op de fiets heeft me ervan af geholpen. Je zou misschien kunnen denken dat dat reizen en fietsen nu een verslaving is, maar zo erg is het hopelijk niet. En als dat wel zo zou zijn moet ik misschien weer competitie gaan schaken om van die reis- en fietsverslaving af te/ komen. Van de regen in de drop of van de drop in de regen?. Beter van de drop in de zon dus blijf ik voorlopig toch nog maar wat reizen in zonnige landen.

Ik kon me bij al dat noeste geschaak dan ook bedwingen en raakte geen schaakstuk aan. Wel maakte ik er een paar fotootjes.

IMG-20181201-WA0004
De spelers laten zich niet afleiden, zelfs niet door een buitenlandse fotograaf die hen op een blog zet zodat ze meteen tot de verste uithoeken van de wereld doordringen.

De volgende ochtend stond de cathedraal, die aan de westzijde van het plein staat, in de zon. Die stond de avond daarvoor natuurlijk in de schaduw, want ook al ligt Chili op het zuidelijk halfrond, de zon komt hier net als bij ons op in het oosten.

IMG-20181202-WA0000
De cathedraal.

Van de Plaza de Armas liep ik naar de Cerro Santa Lucia, een heuvel in het centrum met een kasteel er op.

IMG-20181202-WA0001
Cerro Santa Lucia met kasteel.

Vanaf het kasteel keek ik uit over de stad die er wat  anders uitziet dan in de tijd van de coquistadores.

IMG-20181202-WA0002
Uitzicht over Santiago vanaf het kasteel op de top van Cerro Santa Lucia.

Over een vreselijk drukke weg fietste ik de stad uit in de richting van Melipilla. Aangezien het einddoel van deze reis Buenos Aires is, aan de oostkant van het continent, wilde ik eerst even naar de westkust rijden om geheel van kust tot kust te fietsen. Op weg naar de kust kwam ik over de stuwdam van Rapel, waar een knots van een electrische centrale in zit.

IMG-20181202-WA0003
De stuwdam van Rapel.

Als electrotechnicus gaat je hart natuurlijk sneller kloppen bij de aanblik van zoveel hoogspanningstransformatoren. Om helemaal eerlijk te zijn ging mijn hart nog juist iets sneller kloppen van het uitzicht overal de kloof achter de dam dan van al die transformatoren, hoe geweldig interessant die ook zijn.

IMG-20181202-WA0004
Uitzicht over de kloof juist voorbij de dam.

Mijn hart had nog een stuk sneller kunnen kloppen als de zon had geschenen, want met zonlicht is de natuur altijd duizend maal mooier dan bij bewolking. En die dag was het ‘s morgens helaas bewolkt. Ik kwam blijkbaar al in de invloedssfeer van de kust waar het vochtiger is dan verder landinwaarts.

Bij de kust was het inderdaad vrij somber en veel kouder dan landinwaarts waar het ‘s middags steeds rond de 30 graden was. Hier moest ik 3 jassen over elkaar aan doen.

Op zich was die kust wel mooi. Hier een paar foto’s van die Pacifische kust:

IMG-20181202-WA0005
De kust van Chili bij Pichilemu en Bucalemu.

IMG-20181202-WA0006

IMG-20181202-WA0007

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.