Wie is Frank van Rijn?

click

Frank van Rijn (21-4-1948) werd geboren in Den Haag en verhuisde zijn leven lang mee in het kielzog van zijn vader, Willem van Rijn, chef-staven van de Nederlandse krijgsmacht. Zo woonde hij van 1956 tot 1959 in een dorpje bij Fontainebleau en daarna in diverse plaatsen in Nederland.
Na zijn studie elektrotechniek aan de TU in Delft, wilde hij er een jaartje tussenuit om wat van de wereld te zien. Als reismiddel koos hij de fiets omdat die hem heel dicht bij de natuur en de mensen bracht en als reisdoel Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Dat jaartje beviel hem zo goed, dat hij, na een korte periode als leraar aan een middelbare school gewerkt te hebben, weer op de fiets stapte voor een reis van Nederland naar Kaapstad.
Wat begon als een hobby draaide uit op een levenswijze. Nu, ruim een kwart eeuw later, heeft hij, na vele uithoeken van de wereld bezocht te hebben, vaak over ongebaande wegen en geheel self supporting, meer dan de afstand van de aarde naar de maan gefietst.
Met een scherp oog voor detail heeft hij in de afgelopen jaren enkele van zijn reizen opgetekend in een achttal boeken, waarvan de laatste vijf, inclusief De zuilen van Axum, door Uitgeverij Elmar werden uitgebracht (intussen zijn er veertien boeken verschenen, red.).
Frank van Rijn, een man die gedijt bij een temperatuur van 35° en hoger, woont in het Drentse Doldersum, verzorgt tal van lezingen en mag zich verheugen in een grote belangstelling. Lezingen voor een publiek van duizend mensen en meer vormen geen uitzondering voor deze sober levende man die zijn publiek weet te boeien en met zijn droge humor telkens in staat is grote hilariteit teweeg te brengen.
Hij is een van de weinige auteurs die het woord manuscript letterlijk neemt. Zijn handgeschreven kopij is in deze tijd bijna een curiosum en sluit naadloos aan bij deze avontuurlijke reiziger, die zich menigmaal een weg moest eten langs de schimmelplekken van zijn weken oude brood.
Een kluizenaar? Nee, maar wel iemand met een groot hart voor de mens en de natuur, getuige zijn bijdragen aan projecten van de Lepra Stichting, Cycling out of Poverty, Ayuda Maya en Vledder helpt Uganda, maar ook een man die de ontwikkelingen in de wereld op de voet volgt.
Afgezien van zijn passie voor het reizen is Van Rijn een liefhebber van klassieke muziek en een enthousiast schaker.
Bron: Reis om de Wereld
(Click op de foto van Frank voor een portret door Ineke Hoogeweg-van Oversteeg)