Voorbij Aghbala en Khenifra kreeg ik weer fors klimwerk door de Moyen Atlas.

Bericht 9, 15 Juli 2018.

Voordat ik mijn verhaal (eigenlijk plaatjes met wat tekst er tussen, dus een soort digitaal stripverhaal) vervolg, moet ik een grote blunder van mij rechtzetten. In mijn bericht  van 7 juli plaatste ik het volgende plaatje:

IMG-20180714-WA0003
Plaatje van een dorpje in de Gorges du Dades, dat ik in mijn bericht van 7 juli plaatste.

Ik stelde daarbij de trouwe volgers van mijn avonturen voor om in mijn boek ‘Door Sahara en Sahel’ datzelfde plaatje op te zoeken, dat ik echter op die Sahara-reis heb geschoten, dus in 1986. Dan zou het interessant zijn de verschillen tussen toen en nu, 32 jaar later, te zoeken. Ik verkeerde helaas in de overtuiging dat dat plaatje in mijn boek staat , maar ik heb dat boek op deze reis niet bij me.

Nadat ik een aantal vrienden hierover gemaild heb, is mij duidelijk geworden dat dat plaatje NIET in mijn boek staat. Het zit wel in de lezing die ik zo nu en dan over de Sahara-tocht houd en daarmee was ik in de war.

Excuses dus aan al die tienduizenden volgers die aanvankelijk vlijtig, maar uiteindelijk vertwijfeld en geërgerd dat boek vele malen vruchteloos van voor naar achter en terug hebben doorgebladerd. Mea culpa! om er maar eens een Latijnse kreet doorheen te gooien.

Ik zal tzt dat plaatje uit het boek in deze rubriek plaatsen met nogmaals de foto van 7 juli j.l. er bij. Dan kunnen al die volgers (u ook, dus) alsnog de 7 ( of 10 of 0?) verschillen zoeken. En dat zal ik dan met nog meer foto’s van toen en nu doen. Dat wordt dan meteen een nieuwe vaste puzzelrubriek.

En nu mijn verhaal sinds ik Imilchil verliet:

Ik kreeg meteen weer een prachtige bergetappe met een niet al te lange klim naar een fraaie pas. Daarop volgde een grote afdaling, waarbij er weer bomen langs de hellingen stonden .

IMG-20180714-WA0004
Een mooie bergpas voorbij imilchil.
IMG-20180714-WA0005
Een lange afdaling met Uitzicht op een indrukwekkende rotsberg.
IMG-20180714-WA0006
Langzaamaan meer groen.
IMG-20180714-WA0007
Een straatje in Aghbala waar ik naar een etappe van 75 km  arriveerde.

Voorbij Aghbala en Khenifra kreeg ik weer fors klimwerk door de Moyen Atlas. Daar kwam ik door een woud van reuzen- cederbomen en langs een mooi bergmeertje om laat in de middag aan te komen bij de bron van de Oum- er- Rbia, een rivier die misschien niet iedereen direct weet te plaatsen.

IMG-20180714-WA0010
Reuzen-Cederbomen in de Moyen Atlas.
IMG-20180714-WA0011
Het bergmeertje Aguelmame Azigza.
IMG-20180714-WA0012
De bron van de Oum-er-Rbia, of eigenlijk een waterval, juist voorbij de bron.

Dicht voor het plaatsje Ain Leuh kwam ik, na door nóg een cederwoud gefietst te hebben, langs een paar paddenstoelvormige rotsen. Zulk soort grillen van de natuur spreekt mij altijd aan en ook deze keer kon ik er niet zomaar voorbij rijden. En dus zette ik mijn fiets op de standaard en probeerde een paar artistieke platen te schieten van dit knappe staaltje erosie-werk. Jammer dat er altijd mensen zijn die menen zulke rotsen te kunnen verfraaien met verf. Maar over 5000 jaar worden hier misschien groepen toeristen rondgeleid om deze dan oeroude petrogliefen te bewonderen. Bij Lascaux en Altamira zullen ze 5000 jaar geleden misschien ook gezegd hebben: “Wat knoeien die lui toch allemaal in onze mooie grotten!”

Ja, wat nu lelijk is kan vanzelf mooi worden. Als je maar lang genoeg wacht.

IMG-20180714-WA0015
Moderne petrogliefen op mooi geërodeerde rotsen.
IMG-20180714-WA0016
En nog een artistieke plaat van drie stenen paddenstoelen.

Via Azrou en na een grote afdaling vanaf Ifrane kwam ik in Fez, waar ik nu ben. Ik heb er vandaag flink wat rondgelopen en rondgekeken en daarover ga ik het de volgende keer hebben.

IMG-20180714-WA0017
Bab Boujeloud , een van de vele toegangspoorten tot de oude Medina van Fez.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.