INTERMEZZO: Van Nederland naar Accra in Ghana.

Bericht 1 van het intermezzo.

Zoals beloofd las ik hier, in afwachting van een nieuwe tocht, een intermezzo in. Daarvoor heb ik een wat oudere reis uitgezocht, namelijk die van Nederland naar Accra in Ghana. Het wordt een luchtig intermezzo, eigenlijk eerder een prentenboek hoofdzakelijk bestaande uit mooie, aardige, interessante of bizarre foto’s met misschien ook wel een enkele afschuwelijk lelijke foto er tussen voor het contrast. Hopelijk kan ik er een uit die laatste categorie vinden, maar dat zal niet mee vallen, want zo ik al ooit een lelijke foto maak, piep ik die meestal onmiddellijk door naar de digitale schroothoop. Veel tekst komt er niet bij, dus dat is goed nieuws voor de pure platenkijkers, terwijl de ‘lezers’ nog even geduld moeten hebben tot mijn volgende reis die niet zo lang meer op zich zal laten wachten.

Bericht 1 behandelt de aanloop door Europa.

Foto 1: Het mooie plaatsje Melsungen in Duitsland. Huizen met fraai vakwerk
Foto 2: Artistieke foto in een gebogen spiegel. Melsungen.
Foto 3: Bern, Zwitserland.
Foto 4: Een oude paddenstoel in Frankrijk. Een van de laatste, nog overgebleven monumentale richtingwijzers.
Foto 5: Een geografisch monumentje langs de weg in de vorm van de wereldbol, dat de plaats markeert vanwaar het even ver naar de evenaar als naar de Noordpool is, namelijk de vijfenveertigste breedtegraad (ergens halverwege Frankrijk). De evenaar is duidelijk aangegeven, evenals de Noordpool. De Zuidpool zit helaas verscholen achter mijn Schwalbe band. De plaats op aarde waar ik mij hier bevind is aangegeven met een rond gat. Het monumentje is multifunctioneel, want je kunt er ook oude flessen in kwijt.
Foto 6: De basiliek van de heilige Bernadette in Lourdes.
Foto 7:  De grot waarin Maria in 1858 voor Bernadette verscheen.  Als je die grot wilt bezoeken, moet je, zoals uit de foto blijkt, geduld hebben.
Foto 8: We zijn ondertussen al in Spanje. Hier ‘Los Mallos de Riglos’, overblijfselen van een geërodeerd plateau. Het dorpje Riglos geeft een indruk van de dimensies van die ‘Mallos’. Ik klauterde links op de foto tussen de twee reusachtige pilaren door omhoog naar het plateau.
Foto 9:  Terugblik tussen de twee Mallo’s door op de vlakte waar ik uit kwam.
Foto 10: Zaragoza. De kathedraal aan de Ebro.
Foto 11: Zonnebloemen die allemaal naar mij kijken.
Foto 12: Het plaatsje Albaracin met de middeleeuwse stadsmuren.
Foto 13: Het gigantische beeld dat de bron van de Taag markeert. Linksonder in de foto zou het eerste stroompje van de Taag moeten stromen, maar toen ik daar was, stond het droog. Met het veranderende klimaat zou het niet onmogelijk zijn dat het beeld nu met zijn voeten in het water staat. Dan zou zelfs mijn fiets onder water staan, maar dan had ik hem er natuurlijk niet neergezet.
Foto 14: Mooie rotspartijen in de buurt van Uña, niet ver van Cuenca.
Foto 15: De beroemde Casas Colgadas (Hangende Huizen) in de stad Cuenca.
Foto 16: Afdaling vanaf een plateau naar het plaatsje Alcala del Jucar.
Foto 17: Leuke slingers omlaag naar Alcala en de rivier Jucar die deze kloof heeft uitgesleten.
Foto 18: Beneden in de kloof het dorpje Cubas.
Foto 19: Berglandschap met brug over in de buurt van Ayna.
Foto 20: Mijn tent in de rimboe, 2 km voorbij Caserio de Don Domingo. Om eerlijk te zijn heb ik de tent ’s morgens een paar meter verplaatst en iets gedraaid om hem en mezelf beter op de foto te krijgen. Geschiedvervalsing!! Maar voor een mooi fotootje moet je dat over hebben.
Foto 21: Klim over de gravelweg naar een hoogvlakte. Mijn camera op een rots in de berm gezet en deze foto met behulp van de zelfontspanner gemaakt.
Foto 22: De rand van het plateau.
Foto 23: Karakteristiek straatje in een van de Pueblos blancos de Andalucia. (De witte dorpen in Andalusië). Jammer van al die auto’s. 
Foto 24: De Garganta del Chorro, ca. 40 km ten Noordwesten van Malaga. In die tijd was de    Camino del Rey, het hangende vlonderpaadje langs de rotswand in de kloof, nog niet gerestaureerd. In het midden de voetbrug over de kloof. Het groene rechts: een spoorbrug   over een zijkloof op het spoortraject van Malaga naar Bobadilla
Foto 25: De Camino del Rey langs de rotswand van de Garganta del Chorro.
Foto 26: Op meerdere plaatsen was het vlondertje verdwenen. Vermoedelijk waren daar te zware lieden door het gammele vlondertje gezakt. In die goede oude tijd was de passage nog op eigen risico.
Foto 27: Hier nog gedeeltelijk intact, maar hoe nu verder?
Foto 28: Gewoon zo, maar je moest in die tijd wel touw mee nemen. Nu heb je geen touw meer nodig, maar wel geld en bovendien een reservering. Het avontuur is er een beetje vanaf.
Foto 29: Woning in een rotsspleet.
Foto 30: De oeroude Puente Nuevo (Nieuwe Brug) die twee delen van Ronda met elkaar verbindt.
Foto 31: Souvenirs langs de weg van Tetouan naar Chefchaouen. We zijn nu in Marokko aangekomen.
Foto 32: Arabische poort in het aardige plaatsje Chefchaouen in noord Marokko.
Foto 33: Spelende kinderen in een steegje in Chefchaouen.

Tot zover de eerste fase van mijn reis van Nederland naar Accra. In de volgende aflevering van dit prentenboek zal ik op zevenmijlslaarzen (en uiteraard op mijn fiets!) door West Afrika snellen.