REIS NAAR HET ZUIDEN.

Deel 2

Ik was met het vorige bericht over mijn reis naar het zuiden blijven steken bij Los Mallos de Riglos, net even ten zuiden van de hoge Pyreneeën. Riglos is de naam van het dorpje dat aan de voet van de Mallos ligt en de Mallos zijn door erosie uit een plateau ontstane pilaren. Ik maakte met een paar Spanjaarden een wandeling van een dag door dat prachtige gebied en schoot daar een paar aardige plaatjes.

Foto 13: Los Mallos, door erosie van een plateau ontstaan.

We klommen over een steil gruisveld tussen twee Mallos door naar het plateau en keken van daar uit over de vlakte in de diepte.

Foto 14: Uitzicht van boven op het plateau met een aardige rotspartij op de voorgrond.

Over het plateau liepen we met een grote boog naar Mirador de los Buitres (Uitzichtpunt van de Gieren). Dat heette zo omdat je daar vaak grote gieren kon zien rondzweven. Die zweefden daar nu ook, maar helaas deden ze dat zo ver weg, dat ik er geen goede opname van kon maken. Een enkele keer suisde er een dicht over ons heen, maar dan was ik natuurlijk net te laat en schoot ik een plaatje van de blauwe hemel, waar een seconde daarvoor de vogel langs was gegleden. Voor een goede foto van een gier moet je enkele uren op je rug blijven liggen met de camera in de aanslag en net doen alsof je dood bent. Dan komen de gieren, op aas belust, vanzelf op je af om je aan stukken te trekken met hun scherpe snavels. Juist voordat ze daaraan beginnen druk je af en dan heb je een geweldige foto. Niet te lang wachten met weer tot leven te komen, maar ook niet te kort! Voor een goede natuurfoto heb je geduld nodig en dat heb ik helaas niet. Makkelijker was het om van hier nog een plaatje te maken van de Mallos, nu dus weer van een andere kant. Op die Mallos kon ik rustig focussen, zonder bang te zijn dat ze er vandoor gingen.

Foto 15: Nog een keer Los Mallos, nu vanaf Mirador de los Buitres. Jammer van dat afgrijselijke gebouw links onder in de foto.

Van Los Mallos was het een kleine sprong naar Zaragoza aan de Rio Ebro. Zaragoza is een verbastering van Caesarea Augusta, waaruit je zou kunnen concluderen dat het een oude Romeinse stad is en die conclusie is juist! De stad werd in de eerste eeuw voor Christus onder keizer Augustus ingelijfd in het Romeinse Rijk. Veel spectaculairs uit die tijd is er niet meer te zien, maar de kathedraal, El Pilar, direct aan de oever van de Ebro is een grote bezienswaardigheid.

Foto 16: El Pilar, de kathedraal van Zaragoza aan de Rio Ebro.
Foto 17: De koepel van El Pilar. Duidelijk is te zien dat de bouwers van deze kathedraal niet over één nachtje ijs gingen. Dat geldt overigens voor heel veel kathedralen. Als je een kathedraal ging bouwen moest dat wel een beetje serieus gedaan worden, vond men in die tijd.

Ten zuiden van Zaragoza kwam ik door een woestijnachtig gebied dat erg Afrikaans aandeed.

Foto 18: Een stukje Afrika in Spanje.
Foto 19: Nog meer woestijn in Spanje
Foto 20: Waar de woestijn geïrrigeerd wordt kan landbouw bedreven worden. Hier een enorm veld zonnebloemen. Die kijken altijd dezelfde kant op. Een heel werk om al die zaadjes dezelfde kant op in de grond te stoppen!
Foto 21: Een armoedig, maar pittoresk dorpje in Aragon.

Verder naar het zuiden kwam ik weer in de bergen: De Montes Universales in de buurt van Teruel. Het plaatsje Albaracin, 45 km ten westen van Teruel, ligt daar erg mooi in een bergkloof. Ook daar bleef ik een dag om een wandeling te maken.

Foto 22: Albaracin in de kloof van de Rio Guadalaviar.
Foto 23: Albaracin met de uit de Moorse tijd stammende verdedigingsmuur er omheen.
Foto 24: De Arabische muur van Albaracin, van dichtbij genomen. Per ongeluk stond ik in de weg.
Foto 25: Nog een detailfoto van Albaracin.
Foto 26: Met een plaat van dit merkwaardige beeld besluit ik deel 2 van mijn reis naar het zuiden.

Wie weet waar deze foto gemaakt is? Er zijn helaas geen prijzen te winnen met goede antwoorden. Zelfs niet met verkeerde antwoorden.

Tot de volgende keer. Dan zal ik de oplossing van dit raadsel onthullen.

2 antwoorden op “REIS NAAR HET ZUIDEN.”

  1. Dag Frank, dat moet Nacimiento del Río Tajo zijn in het toch wel zeer mooie “roze dorp” Teruel.

  2. De bron van de Taag ! Zijn we eens geweest toen we van Malaga naar Deventer fietsten en daarvoor al eens met de motor. Ze hebben sedert die tijd ea aardig opgeknapt was toen een zandweg er naar toe.

    NB:laat die prijs maar zitten……

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.