Kasteel Van Monsanto 50 km ten noordoosten van Castelo Branco

Garry, de eigenaar van de camping in Santo Antonio dos Areias, had me verteld dat Monsanto, ongeveer 50 km ten noordoosten van Castelo Branco, een van de oudste plaatsjes is van Portugal en dat het de moeite waard was om er te gaan kijken. Het was wel weer een eind om, maar eigenlijk was alles op deze reis om. Reizen is omrijden, dus waarom ook niet?

En dus reed ik om naar Monsanto, waarbij ik me de laatste kilometers min of meer te pletter trapte omdat de plek, zoals te verwachten was, boven op een steile heuvel ligt. Elke oude plek met kasteel ligt natuurlijk boven op een heuvel, want daar was hij goed te verdedigen tegen lieden met verkeerde bedoelingen. En die waren er in het verleden nogal eens, zoals we ook uit onze vaderlandse geschiedenis weten.

IMG-20180822-WA0004
Toren op de enorme rotsblokken van Monsanto.

Ik mocht mijn fiets tegenover het toeristenbureau plaatsen zodat ik, verlost van die last, als een berggeit de laatste tientallen meters over een nog steiler pad omhoog kon lopen. Op en langs deze rotsheuvel lagen enorme rotsblokken en daarvan had men bij de constructie van het fort gaarne  gebruik gemaakt. Waar zo,’n blok lag hoefde immers geen muur gebouwd te worden. Daarom bestond het kasteel gedeeltelijk uit rotsblokken en gedeeltelijk uit geconstrueerde muren.

IMG-20180822-WA0005
Rotsblokken en muren van het kasteel van Monsanto.

Het was een plezier om tussen deze verdedigingswerken, die meer dan 1000 jaar stand hadden gehouden, door te lopen.

IMG-20180822-WA0006
Oud straatje in Monsanto.
IMG-20180822-WA0007
Een natuurlijk fort bij Monsanto.
IMG-20180822-WA0008
Blik omlaag naar het nieuwere dorp.

Ik was precies op sluitingstijd terug bij het toeristenbureau, zodat ik mijn fiets kon ophalen en mijn weg kon vervolgen.

In  centraal Portugal zijn vorig jaar october enorme bosbranden geweest. Het is daar ‘s zomers, en blijkbaar in october ook nog, zo droog dat de boel daar in de fik staat voor je het goed en wel in de gaten hebt. Oppassen dus, als je je potje bonen wilt  opwarmen!! De camping bij Ponte das tres Entradas, midden in zo’n afgebrand gebied, bleef gelukkig gespaard, waarschijnlijk omdat hij pal aan een riviertje ligt. Ik zette er mijn tent op en maakte de volgende dag, ondanks al dat verkoolde hout, een aardige wandeling. Dit tegen het negatieve wandeladvies van de Nederlandse eigenares van de camping. ‘Blijf tussen 11 en 16 uur uit de zon of in het zwembad vanwege de hitte!’

Ja, eindelijk werd ook Portugal getroffen door een hittegolfje van 41 graden.

Het werd een heerlijke wandeling, maar het geheim is dat je genoeg water moet drinken, meer dus dan alleen je dorst lessen. Ik denk dat ik op menige weg waar langs ik gepeddeld heb, meer gevaar heb gelopen om ondersteboven gereden te worden, dan dat ik hier liep om uit te drogen.

IMG-20180825-WA0004
Afgebrand bos in centraal Portugal. Het nieuwe groen komt er alweer op.
IMG-20180825-WA0005
Ponte das tres entradas met de brug over de Rio Alva. De derde boog is rechts nog juist te zien.

De volgende dag was het gelukkig opnieuw prima weer en daarom reed ik per fiets zonder bagage van de camping naar Monte Colcorinho, een bergtop van 1244 meter. 647 Jaar voordat ik er arriveerde was daar voor een herder Nossa Senhora das Preses of ook wel Nossa Senhora das Necessidades verschenen. Reden genoeg om er een kapelletje te plaatsen, maar omdat een kapelletje wat magertjes is voor een verschijning van de Heilige Maagd zette men een eind lager op de berg nog een cathedraaltje neer. Dat werd uiteraard een bedevaartsoord.

IMG-20180825-WA0006
Kapelletje op de top van de Monte Colcorinho.
IMG-20180825-WA0007
Stenen kruis op de top van de Monte Cocorinho, dat de plek markeert Waar Nossa sen hora des Preses In 1371 verscheen.
IMG-20180825-WA0008
Op 20 mei 2018 zijn er ongetwijfeld meer mensen verschenen op de top van de Monte Colcorinho.
IMG-20180825-WA0009
Flinke kerk ( cathedraaltje) halverwege de top van de berg.
IMG-20180825-WA0010
Een fontein met heerlijk koel water bij de kerk.

Van Ponte das tres Entradas vervolgde ik mijn tocht in noordoostelijke richting en daarover ga ik de volgende keer berichten.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.