Mijn Boeken

Een Duizend meter hoge kerstboom

Een fietsreis door het land van de Maya’s
Mexico, Guatamala en Belize.

Door toeval kreeg Frank van Rijn lang geleden een oud boek over de Maya’s in handen. Toen hij jaren later zijn kans zag, reisde hij per fiets door zuidelijk Mexico en Guatemala om zelf al die Mayaplaatsen te gaan bekijken. Daar ontdekte hij dat er veel meer oude Mayasteden zijn dan er in dat boek stonden, Sommige gedeeltelijk gerestaureerd, maar vele ook nog voor een groot deel overwoekerd door het oerwoud. Fascinerend was dat de oude Maya’s verbazend veel van de bewegingen van de planeten, de zon en de maan wisten. Van Venus berekenden ze, bijvoorbeeld, tot op de seconde nauwkeurig de omlooptijd om de zon. Ook interessant was dat alle Mayasteden een plaats hadden waar een merkwaardig balspel werd bedreven. De verliezers werden na afloop nogal eens aan de goden geofferd, wat zo’n wedstrijd natuurlijk extra charme gaf. Behalve die oude Mayasteden zag Van Rijn monumentale steden als Antigua en San Cristobal de las Casas en veel fraaie koloniale stadjes. Natuurlijk vond hij bergen op zijn pad met steile klimmen waar hij zijn fiets soms moeizaam omhoog moest duwen. Tijdens de ijzingwekkende afdalingen werden de velgen van de fiets door het zware remmen gloeiend heet, wat hem soms voor lastige problemen plaatste. In Chiapas maakte Van Rijn een toeristisch boottochtje door de Cañon del Sumidero, een duizend meter diepe kloof. Daar zag hij een naar beneden breder wordende driehoek met mossen op de rotswand. Van een afstand leek deze 1000 meter hoge driehoek net een kerstboom. Lago Atitlan, grote gieren, een Mexicaanse verjaardag op een rancho, voorwereldlijke leguanen tussen oude ruïnes, een pelgrimstocht naar nergens, een bergdorpje waar een drinkwatersysteem werd geopend… Ook dit boek is meeslepend en vol humor geschreven. Van Rijn doet zijn reputatie als meester-verteller weer eer aan.

9789038928487
Uitgever Elmar B.V.

De magische vijfduizendmetergrens

Een avontuurlijke reis door Argentinië, Chili, Bolivia en Peru

In zijn boek Revanche in de Andes schreef Van Rijn dat hij duizend-en-één redenen had om terug te gaan naar Zuid-Amerika, omdat de tijd hem ontbrak alles te zien wat hij wilde. Jaren later keerde hij, gedreven door die 1001 redenen, terug naar dit boeiende continent om goed te maken wat hij toen gemist had. Uiteraard gebruikte hij voor deze nieuwe reis weer zijn favoriete vervoermiddel: de fiets. Hij fietste dwars over de enorme zoutvlakte van Uyuni in Bolivia, doorkruiste de kurkdroge Atacamawoestijn, bezocht enkele ‘maanvalleien’ o.a. in Argentinië, aanschouwde enorm tot de verbeelding sprekende rotsformaties en canyons en klom met zijn fiets en ook te voet herhaaldelijk tot ijzige hoogten in de Andes. Een paar keer passeerde hij zelfs de magische vijfduizendmetergrens waar bergop fietsen zonder zuurstof een hele uitdaging is. Het culminerende punt was de 5559 meter hoge vulkaan Chuquiamanta. De uitzichten die hij bijna dagelijks had over zoutmeren, vulkanen, woestijnen en bijna surrealistisch geërodeerde landschappen, deden hem in zijn verbeelding toeven op een verre planeet. Processies en bezoeken aan historische plaatsen en natuurlijk de vele ontmoetingen met allerlei mensen, waarbij zich bijzondere dialogen ontsponnen, maakten deze reis tot een onvergetelijke ervaring. Met dit levendig geschreven boek geeft Frank van Rijn de lezer een goede indruk van wat het betekent om met een fiets door Zuid-Amerika te reizen. Frank van Rijn heeft met zijn maar liefst zestien boeken een trouw eigen lezerspubliek aan zich gebonden. Hij beschrijft wat hij doet en waar hij fietst, maar hij is nog altijd onovertroffen als hij op zijn eigen droge manier beschrijft hoe zijn eigen beleving is.

ISBN9789038927817
Uitgever Elmar B.V.


Drie kameleons

een reis door Namibië

Een reis door Namibië In bijna vier maanden tijd maakte Frank van Rijn op de fiets een ongeveer 7000 km lange rondreis door het prachtige Namibië in het zuidwesten van Afrika, een reis door een qua landschappen en dierenwereld fascinerend land, dat weldadig aandeed door de gastvrijheid die hem ten deel viel, maar dat ook zeer uitputtend kon zijn door zijn extreme droogte en verlatenheid. Hij maakte deze reis in gezelschap van Andries Menger, een sportieve Fries die hij het jaar daarvoor in Vietnam ontmoette. Het tweetal overnachtte meestal in hun tenten in het wild, maar soms ook op campings, in lodges en op gastvrije farms. Fietsen in de hete zon, eindeloos ploeteren door mul zand, op steile klimmen en even steile afdalingen, op plekken waar geen toerist zich zonder airco waagt. En altijd weer werd al dat gezwoeg beloond in de vorm van een weergaloos uitzicht over een panoramisch en onvergetelijk landschap. Een kilometers lang voor hen uit vluchtende giraffe, duizenden jaren oude rotsgravures, waaronder de wereldberoemde ‘White Lady’ en de ‘Slang zonder kop’, fascinerende wandelingen langs en door canyons, en naar de top van een krater, een meteoriet van 60 ton die 80.000 jaar geleden uit de ruimte neerplofte, vulkanische rotspartijen, grote baobabs en exotische kokerbomen, middeleeuws geklede Himba-vrouwen en adembenemende watervallen, ziehier een kleine greep uit wat deze reizigers in Namibië te zien kregen. Namibië, een smeltkroes van diverse populaties, is een ware herontdekking, rustig, uitdagend, sterk in opkomst en onbeschrijfelijk mooi, met een uiterst vriendelijke bevolking. ‘Drie kameleons’, een reis om zelf te maken, oftewel op de fiets door het woestijnstof, oftewel in een gemakkelijke stoel met dit boek in de hand.

ISBN9789038926223
Uitgever Elmar B.V.


In de ban van Stempelstan

een reis door Centraal-Azië

In zijn nieuwe boek ‘In de ban van Stempelstan’ vertelt Frank van Rijn op zijn eigen beeldende en humoristische wijze over zijn reis per fiets door Centraal-Azië. De tocht begint in Tbilisi. Hier bezoekt hij Mikhail Saakashvili, de president van Georgië en diens vrouw Sandra Roelofs om hen elk een fraaie Gazelle aan te bieden. Na een rit door Georgië en Azerbeidzjan neemt Frank in Bakoe de boot over de Kaspische Zee naar Turkmenistan. Tijdens deze oversteek, die lichtelijk uit de hand loopt, komt hij tot het besluit om voortaan nooit meer over zee te gaan naar een plaats die hij ook over land kan bereiken. Uiteindelijk komt de boot toch nog in Turkmenbashi aan, waarna de reis verder gaat door de woestijn van Turkmenistan naar Oezbekistan. Daar bezoekt de auteur de monumentale steden Buchara en Samarkand en verbaast zich erover dat wij in het Westen zo weinig weten van de geschiedenis van Azië. In Dusjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, sluit zich een Zwitser bij Frank aan. Gezamenlijk rijden zij over hoge passen van het Pamirgebergte en door de overweldigend mooie en ruige Bartangvallei. De beschrijvingen van de indrukwekkende landschappen, de interessante historische aspecten en vooral de boeiende ontmoetingen met de vele gastvrije mensen geven de lezer een goed beeld van hoe het is om op een fiets door Centraal-Azië te trekken. Dat er nogal wat stempels geplaatst moeten worden op de nodige documenten in deze Stan-landen, die nog maar betrekkelijk kort onder het juk van het communisme uit zijn, zal geen verwondering wekken. Zulk stempelgetob behoort natuurlijk tot de charmes van zo’n tocht, maar waarschijnlijk zijn die charmes charmanter voor de lezer dan voor de reiziger. Kortom: een boek dat uitnodigt om er zelf op uit te trekken, of voor sommigen misschien juist om op een comfortabele manier in de luie stoel door een bijzonder gebied van onze mooie aarde te reizen.

ISBN9789038926049
Uitgever Elmar B.V.


Even naar de evenaar

Fietsen door Kenia en Oeganda


Wereldfietser Frank van Rijn op avontuur door Afrika!

Even naar de evenaar voert de lezer mee door Afrika, langs kleurrijke marktjes en door pittoreske dorpjes. Fiets mee met Frank langs de mooie Thomson Falls, Lake Baringo met nijlpaarden en krokodillen en de Great Rift Valley.

Als ambassadeur van de hulporganisatie Cycling out of Poverty fietst Frank naar meerdere landen om de lokale projecten te bekijken en te ondersteunen.

Zijn als altijd zwaar beladen fiets steekt schriel af tegen lokale fietsen vol beladen met bananen, balen rijst en zakken vol cassave en maïs.
Een dienstreis puur voor het plezier!

ISBN9789038926735
Uitgever Elmar B.V.


De dikke baobab

een reis door Madagaskar

Wereldreiziger Frank van Rijn vervolgt zijn fietsavonturen en fietst ditmaal door Madagaskar in Afrika. Tijdens deze tien-weekse fietstocht door Afrika fiets hij door rijstterrassen, savanneland met baobabs, nationale parken,, en… wouden met lemuren, heel bijzondere apen zoals nergens ter wereld. Ook maakt Frank een famadihana-ceremonie mee, een groot kleurrijk ‘feest’ waarbij de overledenen van een dorp opgegraven en opnieuw begraven worden en kwam hij op een 450 km lange zandweg langs vele graven van de Mahafaly-stam, die versierd zijn met kunstig gesneden houten alo-alo’s, een soort totempalen. Natuurlijk ontbreekt een redelijke portie geploeter door mul zand en over bergen niet, maar ook maakt de auteur diverse rondwandelingen door prachtige natuurgebieden, waarbij hij herhaaldelijk reuzenkameleons en andere uit de kluiten gewassen reptielen van tak naar tak ziet kruipen. DE DIKKE BAOBAB! Een reis door Madagaskar om zelf te maken.

ISBN9789038924601
Uitgever Elmar B.V.


De gouden capuchon

een reis door Kirgizstan, West-China en Tibet

Na vele reizen, meestal door warme landen, heeft Frank van Rijn zich met zijn onafscheidelijke Gazelle in het hoge en ’s nachts erg koude Tibet gewaagd. Hoewel hij zich soms als ‘een tropisch vogeltje op de Noordpool’ voelt, wil deze eigenzinnige fietser, nu hij een-maal zo ver is gekomen, niet meer van opgeven weten. Agressieve honden, een tent die ’s nachts in een iglo verandert, honderden kilometers wasbordwegen en keienpaden, zuurstofgebrek, een steeds weer uit elkaar vallende trapper, veel tegenwind en een hart dat soms een slagje overslaat, kunnen hem niet van zijn doel, Kathmandu, afhouden.
Afgezien van dit beetje ongerief geniet Van Rijn van zijn reis, van de fantastische Himalaja-landschappen, de gastvrije mensen en de meestal blauwe hemel boven hem, met daarin zijn bondgenoot de zon.
Op zijn fiets, zwaar beladen met instant noodles, water en extra dekens, bereikt hij uiteindelijk de laatste pas, 5200 meter boven zeeniveau, vanwaar de grote afdaling volgt, naar het zo lokkende warme India.
Een boek om mee te nemen als je zelf door Tibet wilt fietsen, maar nog meer een boek dat de moeizame en uitputtende, maar geweldige tocht over het Tibetaanse plateau in je eigen huiskamer brengt en je de, aan zo’n reis inherente, ontberingen bespaart.
Met De Gouden Capuchon schreef Frank van Rijn zijn tiende ‘album’, het verslag van een adembenemende reis, die van begin tot eind weet te fascineren. Een avontuur van echt een van de laatste Mowhikanen…

ISBN9789038917290
Uitgever Elmar B.V


De zuilen van Axum

een winterreis door Ethiopië

Op weg naar de Zuilen van Axum ontdekt Frank van Rijn al snel dat Ethiopië een mooi land is met mooie marktjes, een mooi klimaat, mooie ruige bergwegen en mooie kinderen die mooie stenen op een lelijke manier naar zijn hoofd slingeren, als hij niet snel genoeg voldoet aan hun dwingende eis om geld en pennen uit te delen.

Op een lange, moeizame klim loopt het, als er in een dorp juist een school uitgaat, nogal uit de hand met de Ethiopische jeugd. Als een alternatieve rattenvanger van Hamelen zwoegt Van Rijn voort met horden op pennen en geld beluste ‘students’ achter zich aan, maar de rivier uit het sprookje ontbreekt…

In deze ‘winterreis door Ethiopië’ wordt de lezer, bij naar onze maatstaven niet echt winterse temperaturen van 20 à 30 °C, meegenomen op een zeventig dagen durende tocht door dit land dat de kwalificatie ‘apart’ wel verdient. Zeker voor iemand die reist als Frank van Rijn.

Marktjes met opdringerige ‘gidsen’, hotels van twijfelachtige allure, waar de schrijver in zijn argeloosheid zijn intrek neemt, reuzenvogels bij het Ziwaymeer, een afdaling door alle klimaatzones van Afrika, vanaf de koude 4377 m hoge Tulu Deemtu naar de droge, hete savanne, een boottochtje naar de oorsprong van de Blauwe Nijl en de beroemde Ethiopische koffieceremonie…

Ziehier een greep uit de vele onderwerpen die in dit relaas aan de orde komen. Frank van Rijn beschrijft ze op zijn eigen, nu eens geestige, dan weer ironische, maar soms ook dramatische wijze. Een boek om in één ruk uit te lezen.

ISBN9789038921174
Uitgever Elmar B.V.



De poort van de maan

en andere reisverhalen

Met dit stukje poëzie beschrijft Frank van Rijn zijn voorliefde voor lekker warm zomerweer, als hij in Roemenië genietend over een asfaltweg rijdt, die door de zon tot klevige, zwarte kauwgom is gebrand. In Griekenland trapt hij zijn fiets over de Peloponnesos en komt in Sparta plotseling tot de ontdekking dat hij er de enige Spartaan is. Als hij langs een café rijdt, wordt hij door de plaatselijke bevolking nagekeken met grote verwondering en een zweem van medelijden: ‘Wat doet die sukkel in deze hitte op een fiets als er auto’s zijn en cafés met koud bier?’ Ook hier geniet hij, maar in de verlaten woestijn van Death Valley in de VS breekt er bij 52° C een bidon, waardoor zijn drinkwater sissend in het gruis en tussen de keien verdwijnt. Dan wordt het even minder genieten van die koperen vriend hoog boven hem…, maar hij ontspringt de dans.

ISBN9789038913162
Uitgever Elmar B.V.


De Twee Scherven

Een ontdekkingsreis door China

Gewapend met zijn onontbeerlijke Mandarin-Chinese phrasebook, een drietal woorden Chinees en een stapel kaarten, trok Frank van Rijn drie maanden lang met zijn favoriete vervoermiddel, de fiets, dwars door China. Hij zocht zoveel mogelijk de kleine wegen op, waardoor hij vrijwel voortdurend door gebieden reisde waar toerisme een onbekend fenomeen is en waar een westerling op een volbepakte fiets wordt aangezien voor iemand van een andere planeet. Zijn 7800 km lange route van Peking naar Pakistan voert langs fraaie dorpen, over onbekende hooggebergten en door uitgestrekte woestijnen.

ISBN9789038921181
Uitgever Elmar B.V.


De rode Kangoeroe

belevenissen van een reiziger door Australië

Een eenzame fietser ploegt voort, mijl na mijl – met slechts stof, zand en een droog, adembenemend landschap als metgezel: Centraal Australië, waar alleen bush groeit en waar je uitgedroogd bent voor je het in de gaten hebt. Duizenden kilometers legt Frank van Rijn zo af, gewapend met zoveel mogelijk water om te ontkomen aan de uitputtingsslag als gevolg van de dorst. ‘Waar kom je met die fiets vandaan?’ ‘Van Melbourne.’ ‘Dat zal wel een moeizame aangelegenheid geweest zijn door de Nullarbor.’ ‘Ik ben niet door de Nullarbor gekomen, maar via Alice Springs. Vandaar heb ik de directe route genomen, dwars door de Great Victoria Desert. Dat leek me aardiger dan de asfaltweg door de Nullarbor.’ Wie zich op de fiets in de binnenlanden van Australië waagt, kan ontberingen verwachten. Wie de route rijdt van Melbourne naar Fremantle, dwars door de woestijn, wordt wellicht voor gek versleten. Niemand ging hem voor op deze avontuurlijke reis, maar Frank van Rijn kan het allemaal navertellen in zijn onnavolgbare stijl: amusant, boeiend, recht op de man en met een flinke dosis humor. Bizarre ontmoetingen, filosofische uitstapjes, onverwachte uitnodigingen, contacten met de natuur in literaire hoogstandjes. Je weet maar nooit waartoe het lezen van reisverhalen als deze kunnen leiden.

ISBN9789038915654
Uitgever Elmar B.V.


Aan de voet
van de Tour de Madeloc

Reizen door Afrika, Mexico, de Verenigde Staten
en Centraal-Amerika

Frank van Rijn is wellicht de bekendste fietser van Nederland. Al vele jaren verkent hij de wereld per fiets en beschrijft zijn reizen in een relativerende, humoristische en meeslepende stijl. Vijfentwintig jaar nadat hij voor het eerst met een fiets een berg opreed, staat hij – nu toegerust met een betere fiets – voor diezelfde berg. Met moeite klimt hij over het steile weggetje naar de top en kijkt vanaf de Tour de Madeloc, een oude communicatietoren, uit over de Middellandse Zee. Gezeten aan de voet van de toren komen de herinneringen aan de eerste fietstocht naar boven en verhaalt Van Rijn hoe hij langzaam in de ban raakte van het reizen. Na deze inleiding volgen episodes uit zijn vele wereldreizen, te beginnen met Afrika, dan Mexico en de Verenigde Staten en ten slotte Centraal-Amerika. Boeiend, spannend en scherp getekend, vol milde zelfspot en humor.

ISBN9789038916576
Uitgever Elmar B.V


Pelgrims & pepers

Het zien van vreemde culturen, mooie landschappen, historische monumenten en niet op de laatste plaats het eenvoudige plattelandsleven zoals dat zich bijna overal op onze aarde dagelijks afspeelt, is Frank van Rijns passie. Voor zijn reizen kiest hij de fiets omdat juist dit vervoermiddel hem dicht bij de natuur en de locale bevolking brengt. In dit boek voert de weg dwars door Turkije, Iran, Pakistan, India, Nepal en opnieuw door India om ten slotte in Sri Lanka te eindigen. Op doortocht door elk van deze landen ontmoet Frank van Rijn de meest uiteenlopende culturen en beweegt hij zich door een omgeving die vaak te overweldigend lijkt voor woorden. Toch weet Van Rijn zijn reis op een zeer meeslepende manier, relativerend en met veel humor te beschrijven. Hier wordt bewezen dat de werkelijkheid vaak de beste verhalen oplevert.

ISBN9789038918754
Uitgever Elmar B.V.


Knipoog van het Nijlpaard

Een fietsreis dwars door Afrika van Dar es Salaam naar Dakar

Soms is het verzinnen van een pakkende titel voor een reisboek moeilijker dan het maken van de reis zelf. Dat ervoer Frank van Rijn tijdens zijn fietstocht dwars door Afrika, van Dar es Salaam naar Dakar. Op die tocht vertrouwde hij zijn ervaringen kersvers toe aan een paar schoolschriftjes die hij in een winkeltje had gekocht: een pijnlijke klim naar de top van de Kilimanjaro, aanvallen van agressieve tseetseevliegen in Tanzania, kleurrijke ontmoetingen in het uiterst instabiele Zaïre, een malaria-aanval in Kameroen, officiële bezoeken aan gouverneurs en emirs in Nigeria, een wandeling door de dorpen van de Dogon aan de Falaise de Bandiagara… Aldus ontstond, al fietsend, dit boek. Na ruim 10.000 km geploeter over Afrika’s zandwegen en keienpaden had Van Rijn in Mali al een fors manuscript bijelkaar gepend, maar nog steeds was hem geen titel te binnen geschoten waar hij tevreden over was. En toen kwam daar op een avond zomaar een nijlpaard langs zwemmen dat het probleem met één enkele knipoog voor hem oploste. Al lezend in deze digitale Knipoog zult u het gevoel hebben zelf met de auteur mee te ploeteren op zijn avontuurlijke reis

ISBN9789038927244
Uitgever Elmar B.V.


Door Sahara en Sahel

De Sahara is een eindeloze zandbak waarin Arabieren en enkele kolonialen smachtend van de dorst rondlopen. Hitte en droogte heersen er onverbiddelijk en er is niets anders te zien dan mul zand met daarin voetafdrukken van verdwaalde reizigers. Hier en daar is een oase om bij te komen van de ellende, maar de meeste oases zijn slechts fata morgana’s. Zo ongeveer is het beeld dat veel mensen van de woestijn hebben en dat de auteur als kleine jongen ook had. Dat dit beeld slechts ten dele waar is leerde hij tijdens zijn eerste verkenningstochten door Noord-Afrika. Daar kon hij tot zijn verrassing constateren dat de woestijn veel andere gezichten heeft, zoals steenvlakten, geërodeerde plateaus, canyons, gebergten en zelfs rivieren, zij het dan dat daar meestal geen water in staat. Die tochten smaakten natuurlijk naar meer, maar uit angst zijn carrière als elektrotechnicus op het spel te zetten, durfde hij daarna lange tijd geen kaart van Afrika meer te bekijken. Uiteindelijk deed hij dat tóch, en het resultaat was een fantastische reis van tien maanden, met veel gezwoeg door het zand van de Sahara en over de keien van het Hoggargebergte, gevolgd door boeiende omzwervingen met veel kleurrijke ontmoetingen in de Sahel. In dit boek heeft Frank van Rijn een aantal van zijn avonturen en belevenissen tijdens die 26.000 km lange fietsreis weergegeven.

ISBN9789038913599
Uitgever Elmar B.V.


Revanche in de Andes

Duizend-en-een redenen om terug te gaan naar Zuid-Amerika

Revanche in de Andes beschrijft een 26.ooo km lange fietstocht dwars door Zuid-Amerika, waarbij Frank van Rijn geconfronteerd wordt met ruwe steenslagwegen, hoge passen, velgen die het langzaam begeven, mieren die zijn tent afbreken, ijzig koude nachten in het Andesgebergte en klamme hete nachten in het muggenrijke Amazonegebied.

Het boek geeft een boeiend en vaak vermakelijk relaas van de tien maanden durende monstertocht door Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië, Paraguay en Brazilië.

Zoveel moois en interessants had Zuid-Amerika Van Rijn te bieden, dat hij op geen stukken na alles kon zien wat hij wilde en na afloop van de reis bleven er, behalve de mooie herinneringen, duizend-en-één redenen om nog eens terug te keren naar dat overweldigende continent.

ISBN9789038926728
Uitgever Elmar B.V.


De hanen van de koning

een reis door Thailand, Laos en Cambodja

Als ik bij Wat Thammikarat aan kom fietsen, stapt er een meisje van een jaar of tien gekleed in een schooluniform naar voren en wijst mij met een gebaar alsof de hele tempel van haar is, een plek aan waar ik mijn fiets moet parkeren. Als ik niet meteen gehoorzaam komt ze opnieuw naar me toe en wijst nogmaals en nu dwingender, de plek aan waar die fiets moet staan en voegt daar luider en gebiedend aan toe: ‘Park your bicycle there! No, not here! I say thére!!’ en weer wijst ze naar de plek waar ze mijn fiets wil hebben. Een schooljuf in de dop! Nadat ik mijn fiets geparkeerd heb komt ze voor de derde keer op me af en zegt: ‘I show you tempel.’ ‘Vooruit. Laat maar zien.’ Hierop begint ze een verhaal af te ratelen waar ik slechts de woorden tempel en koning van versta. Halverwege het verhaal stopt de parkeermeesteres echter onverwacht en rent weg in de richting van een groepje toeristen dat juist komt aangelopen. Ongetwijfeld ziet ze meer brood in hen dan in mij. De zeven overgebleven scholieren nemen nu tegelijk en door elkaar het verhaal over. ‘No guide,’ zeg ik daarom. ‘I have guide!’ en ik houd mijn reisgids waar alles in staat omhoog. Een van de jonge gidsjes, een volhoudster, blijft me echter volgen. Verderop komen we bij een levensgroot, zwart, stenen beeld van een zittende man met een klein petje op, een beker in zijn rechterhand en een staf in zijn linkerhand. Om het beeld heen staat een verzameling van honderden stenen hanen in allerlei maten. Ik krijg te horen dat het de een of andere koning is, welke versta ik niet, zelfs niet als ik de naam tweemaal laat herhalen. Wel weet mijn jonge gids te vertellen dat deze koning gek was op hanen, iets wat de indrukwekkende verzameling hanen lijkt te bevestigen. ‘Ging zijn liefde uit naar kukelende hanen of naar hanen in de pan?’ vraag ik, maar het antwoord gaat de mist der onverstaanbaarheid in en evenals de parkeerwachtster snelt ze, bij het zien van een paar andere toeristen, weg in de hoop bij hen een beter gehoor en minder lastige vragen te krijgen. Dit fragment is tekenend voor de onnavolgbare vertelkunst van Frank van Rijn, waarbij zijn relativerende humor het doorgaans wint van de tegelijkertijd zo avontuurlijke belevenissen tijdens zijn reizen door de boeddhistische wereld van Thailand, Laos en Cambodja.

ISBN9789038925714
Uitgever Elmar B.V.