28 jaar later tijdens mijn derde Egypte-reis, bezocht ik de piramides opnieuw.

0370
In 2009, tijdens mijn derde Egypte-reis, bezocht ik de piramides opnieuw,  die toen dus, evenals ik, 28 jaar ouder waren geworden.

Aan de piramides was dat tijdsverschil niet te zien, aan mijzelf ook nauwelijks. Aan het toerisme echter wel, hoewel het op dit vroege uur nogal mee viel met de bezoekersdichtheid.

Wat ik even fascinerend vond als die oeroude monumenten waren de primitieve dorpjes met huizen van leem en baksteen in de vallei van de Nijl. Dit kanaal met de lintbebouwing er langs deed me denken aan kanalen in Nederland, maar dan in de 15e eeuw, althans wat ik daarvan op plaatjes gezien had. Door 10.000 km te fietsen had ik als het ware een reis in de tijd gemaakt.

Die reis van Cairo naar Kaapstad heb ik beschreven in mijn boek: ‘Aan de voet van de Tour de Madeloc’. Die toren van Madeloc staat overigens heel ergens anders, namelijk in Zuid Frankrijk, niet ver van Perpignan en nog dichter bij Collioure. Wat die met de piramiden, de Nijl en Kaapstad te maken heeft, is een heel verhaal dat in dat boek netjes uit de doeken wordt gedaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.