wereldfietser in Georgië

First Lady Sandra ontvangt Nederlandse wereldfietser in Georgië

Frank van Rijn gegrepen door fascinerend landschap en gastvrijheid

First Lady Sandra Saakashvili-Roelofs van Georgië heeft Frank van Rijn, Nederlands bekendste wereldfietser, onder grote belangstelling van de Georgische media hartelijk verwelkomd in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Op donderdag 4 oktober wordt Frank van Rijn ontvangen door president Mikheil Saakashvili zelf.


Frank van Rijn (rechts) en Eduard Roelofs, de vader van ‘first lady’ Sandra Roelofs kijken vanuit de heuvels over de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Fietsende globetrotter Van Rijn heeft tal van landen op onze aardbol doorkruist, maar was nu toch wel heel diep onder de indruk van de fascinerende schoonheid van het land aan de Zwarte Zee.

Apostel Andreas
“Ik heb in veel bergachtige landen gefietst, maar hier bewoog mijn trouwe Gazelle zich voort in het voetspoor van de apostel Andreas. Het Christendom is hier al vele eeuwen lang opmerkelijk aanwezig. Tussen de majestueuze bergreuzen liggen tal van historische kloosters en kastelen. In de karakteristieke kerken tref je oogstrelende fresco’s”, aldus Frank van Rijn.


Sandra Roelofs ontvangt van Frank van Rijn een exemplaar van zijn boek ‘De twee scherven’ (foto’s Frank van Rijn).

Svaneti
Een absoluut hoogtepunt noemt Frank van Rijn de stad Svaneti met zijn eeuwenoude woontorens in het ongerepte berglandschap van de Kaukasus. “Ook Vardzia heeft een diepe indruk op mij gemaakt: de stad van koningin Tamar uit de 12e eeuw, gelegen in de grotten van een diepe canyon”, aldus Frank van Rijn.

Nationaal park Borjomi
Frank van Rijn stapte op 9 mei van dit jaar voor zijn voordeur in het Drentse Doldersum op zijn fiets voor de lange tocht naar het 9000 kilometer verder gelegen Georgië.

Gezelschap
Daar kreeg de wereldfietser gezelschap van Eduard Roelofs, de vader van de First Lady van Georgië en zelf enthousiast toerfietser uit Terneuzen. De beide Nederlandse fietsers bezochten gezamenlijk het nationale park Borjomi, beroemd om zijn mineraalwater en de kronkelende bergpassen naar het prachtig gelegen Kasbegi in de Hoge Kaukasus. Beide heren bleken aan elkaar gewaagd op de steile wanden.


Prachtig zijn de ruige landschappen van Georgië, met overal op de bergtoppen de ruïnes van kerken en kloosters (deze en onderstaande foto’s copyright Jan Bartelds, Tourmedia Productions)

Opera en polyfonische zang
Frank van Rijn en Eduard Roelofs hebben nog meer gemeen: ze houden van klassieke muziek. Na het fietsen bezochten ze diverse malen de opera van Tbilisi.

Geliefd
Volgens de in Georgië zeer geliefde, in Zeeland geboren en getogen First Lady, Sandra Roelofs is alleen al de muziek een goede reden om naar Georgië te komen. “Als je als toerist de kans krijgt, ga dan naar een voorstelling van een Georgisch ensemble met polyfonische zang. Deze zang is met drie verschillende stemmen en een prachtige klank, diep uit het hart. Ontroerend en van grote schoonheid”, zegt ze.


Poppen in Georgisch traditioneel kostuum, gefotografeerd in een winkeltje met nog veel meer prachtige, hand gemaakte souvenirs, in Tbilisi.

Veilig en gastvrij
Sandra Roelofs benadrukt, dat Georgië ‘absoluut veilig’ is voor toeristen, met uitzondering van enige noordelijke grensstreken in Abchazië en Zuid Ossetië. Frank van Rijn bevestigt deze veiligheid volledig.

Kachapuri
“Ik was alleen onderweg, dat kan wel eens een risico inhouden, maar in Georgië ontmoette ik alleen maar vriendelijke en gastvrije mensen. Regelmatig nodigden de families mij uit om gezamenlijk kachapuri (kaasbrood) te eten. Uitstekend fietsvoedsel overigens. Ook overnachten was geen enkel probleem: overal werd mij een kamer aangeboden bij mensen thuis.”


De economie van Georgië groeit, maar een groot deel van de -altijd zeer gastvrije- bevolking heeft het niet al te breed en probeert op alle mogelijke manieren bij te verdienen. Soms kom je zomaar langs een stalletje waar een oud vrouwtje appels en zelf gebreide mutsen en sokken verkoopt.

Verdubbeling van het toerisme
“Voor avontuurlijke reizigers is Georgië een waar ontdekkingsparadijs: op de fiets, maar zeker ook te voet. De sneeuwzekere bergen bieden in de winter uitstekende skimogelijkheden. Tussen alle activiteiten door kunnen de bezoekers in de zomer ook genieten van een fraai strand en een goed restaurant onder de palmbomen in Batumi: het Nice van de Zwarte Zee”, zegt de charmante presidentsvrouw, die zich een waar ambassadeur toont voor haar nieuwe vaderland.

Toerisme
En het gaat volgens de echtgenote van de president gelukkig steeds beter met de toeristische belangstelling voor Georgië. “Het aantal buitenlandse toeristen heeft zich tot nu toe in 2008 al verdubbeld ten opzichte van het vorige jaar. En daar zijn we hier allemaal, zonder uitzondering, geweldig blij mee”, zegt Sandra Roelofs.


Prachtig is de eeuwenoude kerkelijke kunst, die je overal in kerken en kloosters in Georgië aantreft. Fraaie luchters en iconen uit lang vervlogen tijden.

Lezing op Fiets en Wandelberus
Op de Fiets en Wandelbeurs, 2 en 3 februari 2008 in de Amsterdam-RAI, geeft meesterverteller Frank van Rijn lezingen met fraaie beelden van zijn fietstocht door verrassend Georgië.

Internet
– Fiets en Wandelbeurs op internet: www.fietsenwandelbeurs.nl/

Bron: tourpress.nl