Koude cola en cappuccino in Tblisi

Wereldfietser Frank van Rijn doet dezer dagen Georgië aan, land van president Saakasjvili en zijn vrouw Sandra Roelofs. Vader Eduard Roelofs uit Terneuzen fietst mee. Vandaag de laatste aflevering.

De tocht van Frank van Rijn door Georgië zit erop. De wereldfietser heeft gisteren alsnog de laatste etappe gereden en is ’s avonds in Tblisi ontvangen door first lady Sandra Roelofs. De finish en ontvangst waren een dag uitgesteld omdat het presidentieel echtpaar nog niet terug was gekeerd van een buitenlandse reis.
"Mijn dochter is gisteren uit Frankrijk gekomen en mijn schoonzoon zit nog in Griekenland. Waarschijnlijk zal Frank later deze week nog met hem op de foto kunnen en hem de hand kunnen schudden", vertelde vader Eduard Roelofs gisteravond.
Volgens Roelofs is op straat niks te merken van onrust na beschuldigingen over corruptie door president Saakasjvili, die een oud-minister van Defensie heeft geuit.
"Er is een demonstratie geweest, maar toen zaten wij 400 kilometer verderop aan de Zwarte Zee. De beschuldigingen moeten wel worden weerlegd door een commissie. Georgië is een jonge democratie en heeft een krachtige lijn nodig. Mijn dochter had er twee weken geleden ook al voor gewaarschuwd dat er dingen in de media zouden komen. Maar nu is het rustig."
De laatste fietsdag is, ondanks een hondenbeet op zaterdag, voor Frank van Rijn dan ook goed verlopen. Volgens Roelofs heeft Van Rijn de pilletjes die het ziekenhuis hem had gegeven, niet eens hoeven slikken.
"Hij heeft ook geen verhoging, hij voelt zich zo fris als een visje."
Van Rijn is, zo heeft Roelofs gemerkt, een genieter op de fiets. En dat kon hij gisteren ook weer. Het ‘rondje Tblisi’ leidde Van Rijn en Roelofs heuvelopwaarts naar Gudauri en daarna in een lange afdaling van pakweg twintig kilometer naar de Georgische hoofdstad. Onderweg hebben ze een paar keer wat gegeten en gedronken.
"Cola, Frank is een coladrinker. Koude cola, en geen light maar echte cola", lacht Roelofs.
In Tblisi hebben ze zichzelf getrakteerd op cappuccino. Speciaal voor de Georgische televisie en kranten is Van Rijn gisteravond met volle bepakking naar het hotel gefietst waar hij door Sandra Roelofs werd ontvangen. Beiden zijn geïnterviewd over de fietstocht. De toeristische dienst hoopt ook zijn voordeel te doen met de tocht van Van Rijn.
Roelofs: "Georgië is van plan zich op 1 en 2 februari volgend jaar in Amsterdam te presenteren op de fiets- en wandelbeurs."

Bron: >Provinciale Zeeuwse Courant